Som det første skal du have oprettet en brugerprofil på https://zwift.com
Der er mulighed for at prøve Zwift i en gratisperiode (begrænset af en periode og antal kørte kilometer hvorefter du er nødt til at betale hvis du vil køre mere)
2 - Download Zwift simulatoren.
Hele køreoplevelsen afvikles i Zwift simulatoren som er et program eller en App som findes til forskellige platforme (Windows, iOS, Android, Apple TV)
Du kan downloade simulatoren via din profil du har oprettet på https://zwift.com
Du logger ind i den installerede simulator med samme login som din profil på https://zwift.com
Før du kan køre, skal du sikre en korrekt parring af din hometrainer med Zwiftsimulatoren
Det er vigtigt at du både parrer "Controllable" og "Powersource" med sin hometrainer. Controllable er den enhed som Zwift vil regulere modstand/stigning på, og Powersource er den datakilde som simulatoren bruger til at måle hvor mange watt du træder.
"Controllable" og "Powersource" kan godt være forskellige.. F.eks. er der mange der vil benytte en ekstern wattmåler istedet for deres hometrainers watt kilde hvis ikke denne er nøjagtig nok.
I zwift er der et antal fiktive "3D animerede verdener" som man kan køre i. Man skal i simulatoren vælge den verden man vil køre i. Dette er en af de første skærmbilleder du ser når du er logger ind i simulatoren.
De tilgængelige verdener skifter hen over ugen. Dog er Wattopia altid tilgængelig. Der hvor du vælger verden, kan du også se en "kalender" for hvilken verden der er tilgængelig hvornår. En oversigt kan også ses her: https://zwiftinsider.com/schedule
I Zwift kører du på et "vejnet" hvor det er dig der bestemmer hvilken vej du vil køre når du kommer til et kryds eller en udfletning. Inden udfletningen kommer, popper der en menu op hvor du vælger den retning du vil køre.
Du kan også vende om og køre den anden vej hvis du vil. Du benytter pil ned tasten til dette.
5 - Mulighed for at deltage i events og køre med/mod andre
I Zwift afvikles der løbende (som i hvert 5.-10. minut agtig) forskellige events man kan deltage i. Se en oversigt her: https://zwifthacks.com/app/events/
For at deltage i et event, kræver det en tilmelding til eventet som typisk foretages via mobil appen "Companion App" som kan downlades fra Google Play og App Store eller via https://zwift.com/events
Når du starter i et Zwift race er det med "flyvende start". Dvs. når starten går skal du allerede være igang med at producere et højt watt tal da du ellers bliver sat fra start.
TT (Time Trial eller enkeltstart)
Et løb som foregår lidt ligesom et race. Men draft er sat ud af spil så du ikke kan ligge i læ. Her skal man typisk også vælge en speciel TT cykel inde i simulatoren (læs evt. denne artikel: https://zwiftinsider.com/change-bikes-quickly/
Social
Dette er en type event som typiske annonceres med et specifikt niveau (angivet i w/kg eller hastighed) og hvor konceptet er at man følge en "Leader" som er markeret med en gul pil og som er ham der sætter tempoet rundt.
Social rides kan være angivet som en defineret tid (typiske en time) eller et antal kilometer
Nogle social rides er begrænset af en "gate" således at du smides ud af eventen hvis du kommer for langt foran ride leader.
Du kan invitere dine "følgere" i Companion App til at deltage i dit meetup.
Når man organiserer et meetup, defineres den rute/verden man vil køre og det tidspuknt meetupet starter på
6 - PowerUps
I Zwift har man noget som hedder PowerUps som er nogle forskellige "boosts" man får tildelt og som man kan udløse når man synes det kan give en fordel for en og som varer i et antal sekunder.
Letvægt (fjer): Der tages lidt af din vægt (10% i 15 sekunder)
Draft (lastbil): Du får ekstra læ af dem foran dig (50% i 30 sekunder)
Aero (Hjelm): Du mindre vindmodstand når du kører alene (25% i 15 sekunder)
Burrito: Fjerner draft fra de andre i en afstand af 2½ meter fra dig (10 sekunder)
Ghost: Gør dig usynlig i en kort periode så andre ikke kan se hvor du er (10 sekunder)
Steamroller: Rullemodstanden forsvinder mellem dæk og det aktuelle underlag du kører på (30 sekunder)
Det er op til dem der arrangerer et event om PowerUps er en del af eventen eller ej
7 - Companion App
Companion App er et "add on" til Zwift simulatoren og kan downlodes fra Google Play eller App Store. Det er ikke et krav for at køre zwift, men giver mange gode fordele hvorfor alle bruger den.
Den forbinder sig til Zwift simulatoren via dit lokalnetværk, hvorfor det er vigtigt at din mobil og Zwift simulatore kører på samme netværk så de kan "se" hinanden.
På Companion App kan du:
Se og tilmelde dig alle events
Se resultater fra dine egne og dine favoritter/venners event
Oprette private meetups
Se oversigt med kort og data under et race eller workout
Skrive beskeder til de andre i eventet eller direkte til dine venner
Få notifikationer når dine "favoritter/venner" starter på et event
Det er muligt at se LIVE opdateringer fra races så du kan følge med i hvor de andre er på ruten samt en masse anden data.
Zwiftpower er også et godt sted til at analysere en rute og få detaljer om den for det givne race/event.
9 - Discord
Discord har ikke noget med Zwift at gøre, men er en populær gamer voice chat platform som også er udbredt indenfor Zwift.
Discord kræver et login men er ellers gratis at bruge.
Det er de få der prioriterer eller har lyst/behov for at snakke mens de cykler. Det er dog specielt udbredt i meget sociale grupper eller under holdkørsel hvor der kan aftales taktik.
De enkelte events eller klubber har oprettet specielle Discord kanaler som benyttes til det enkelte event. Her kan man, hvis man vil, snakke med de andre under et race eller event.