eCykling – Kom godt i gang 

Cyklen

Du kan benytte din helt normale racercykel som du enten kan: 

Hometraineren

En hometrainer er en anordning som er koblet til en computer, iPad eller mobil telefon som via et cykel simulator program kan styre hometraineren så den giver belastning på cyklen svarende til en given stigning.

De to mest populære modeller som også beskrevet under afsnittet om cyklen er:

Simulator softwaren

Et stykke software der afvikles på en computer, iPad eller mobil telefon som enten via et Bluetooth eller ANT+ signal snakker sammen med hometraineren. 

Simulatoren simulerer forskellige ruteprofiler og regulerer modstanden på hometraineren tilsvarende i forhold til din vægt samt evt. læ fra andre ryttere. Derudover måler simulatoren også din puls og kadence hvis du har nogle sådanne sensorer i dit setup. Det er dog ikke et krav for at komme i gang.

Ruterne er typisk simuleret som 3D verdener baseret på enten ren fiktion, eller i forhold til virkelige ruter ude i verden hvor der typisk også tilbydes en video mode hvor du ser ruten som kørte du den i virkeligheden.

Udover at du selv kan køre ture, så vil du typisk også kunne køre med andre i organiserede race, social rides eller workouts med strukturerede træningsprogrammer.

De to største simulatorer herhjemme er BKOOL og Zwift. Der findes dog mange andre der dog mere eller mindre kan det samme. De to første har dog langt det største community omkring sig og tilbyder et hav af muligheder for åbne race eller træningssessioner med andre.

Computer eller mobil enhed

De fleste simulator software afvikles på de gængse enheder som Windows PC, Mac, iOS eller Android. Nogen også direkte via Apple TV.

Man behøver ikke det nyeste udstyr for at afvikle simulatorerne. Men da det er programmer om avanceret 3D universer, kan kravene hvis man vil køre i højeste opløsning være ret høje til grafik kortet ligesom behovet for RAM kan være højere hvis man f.eks. kører race med mange deltagere m.m. Men har du bare et eller andet der ikke er tusse gammelt, så kan du givet nemt komme i gang.

Kompatibilitet mellem computer, simulator og hometrainer

De fleste hometrainere, simulatorer og computere virker fint på kryds og tværs mellem hinanden.

Det anbefales dog at rådføre sig en lille smule hvis man er ude og investere for første gang. For der er nogle kombinationer der ikke spiller så godt sammen. Så rådfør dig gerne her når du skal sætte nye ting sammen. Herunder sikre sig om der benyttes Bluetooth eller ANT+ forbindelse mellem computer og hometrainer. Har du puls og kadencemåler i forvejen skal du være opmærksom på at man ikke kan mikse Bluetooth og ANT+ signaler.

Ekstra udstyr

For at komme i gang bør du overveje følgende forhold:

Øvrigt

Ovenstående er det helt simple overblik over konceptet. Når du går i gang, kommer der givet rigtig mange spørgsmål og udfordringer som kan virke uoverskuelige når man er ny bruger af både hardware og software. Det vil være umuligt at give en udtømmende guide. Og gjorde man forsøget vil det blot blive lige så uoverskueligt. Derfor er det bedste råd at starte stille ud og forsøge at holde fokus på helt simpelt blot at komme ud og cykle en tur, og så opdage features og muligheder hen ad vejen. Enten ved egen hjælp eller ved at spørge.

eCykle Klub Danmark driver to store netværk med flere tusinde brugere som altid står klar til at hjælpe:

Herudover er du også velkommen til at gøre brug af information og vejledninger som vi samler på klubbens hjemmeside:

Rigtig god fornøjelse.